Lego Technic: τουβλάκια για... μεγάλα παιδιά;

  • admin
  • Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
17/02/2019 20:50 - 17/02/2019 23:27 #5 από admin


Τα Lego Technic είναι μια σειρά Lego που συνδιάζει ειδικές πλαστικές ράβδους και περίεργα εξαρτήματα. Ο σκοπός κυκλοφορίας αυτής της σειράς ήταν να δημιουργήσει πιο προηγμένα μοντέλα με πιο σύνθετες τεχνικές λειτουργίες, σε σύγκριση με τις απλούστερες κατασκευαστικές δυνατότητες των απλών τούβλων Lego (σειρά System).

Η ιδέα αυτή εισήχθη ως η σειρά "Expert Builder" με τα πρώτα σετ να κυκλοφορούν το 1977 και στην συνέχεια το 1984 μετονομάστηκε σε "Technic". Από τότε έχουν μετατραπεί σε ένα φαινόμενο με φανατικούς κατασκευαστές, κυρίως ενήλικες.


Ένα από τα πρώτα σετ Expert Technic που κυκλοφόρησε το 1977.


Τα σετ Technic χαρακτηρίζονται συχνά από την παρουσία ειδικών κομματιών, όπως γρανάζια, άξονες και pins. Άλλα ειδικά τεμάχια περιλαμβάνουν δοκούς (beams) και τούβλα με τρύπες (bricks), στις οποίες μπορούν να εγκατασταθούν οι άξονες. Ορισμένα set περιέχουν επίσης  πνευματικά κομμάτια (pneumatic) ή ηλεκτροκινητήρες. Τα τελευταία χρόνια, τα κομμάτια technic έχουν αρχίσει να χρησιμοποιούνται και σε άλλα set Lego, όπως τα BIONICLE (τα οποία πωλούνταν κάποτε ως τμήμα της σειράς Technic), καθώς και πολλά άλλα.

Το στυλ των σετ Lego Technic αλλάζει με την πάροδο του χρόνου. Τα set Technic που παράγονται από το έτος 2000 χρησιμοποιούν μια διαφορετική μέθοδο κατασκευής, η οποία περιγράφεται ως "κατασκευή χωρίς studs". (Τα studs είναι τα μικρά κυκλικά εξογκόματα που υπάρχουν στα παραδοσιακά τούβλα Lego.) Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιεί δοκούς και pins αντί για τούβλα Technic.

Τα Mindstorms, μια σειρά προϊόντων ρομπότ Lego, χρησιμοποιεί επίσης μεγάλο αριθμό κομματιών Technic, αν και πωλείται ως ξεχωριστή σειρά προϊόντων. Η τελευταία γενιά της σειράς Mindstorms, η σειρά Mindstorms EV3 (που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2013), καθώς και τα σύνολα των Mindstorms NXT (που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2006), βασίζονται στη μέθοδο κατασκευής χωρίς studs.



Διάφορα κομμάτια technic χωρίς studs.


Μοτέρ
Οι σειρά Lego Technic περιελάμβανε πάντα μια ποικιλία διαφορετικών ηλεκτρικών κινητήρων. Σε γενικές γραμμές, αυτά χωρίζονται σε αυτά που τροφοδοτούνται από μπαταρίες, που συγκρατούνται σε ένα συνδεδεμένο κιβώτιο με μπαταρίες ή λειτουργούν απευθείας με ηλεκτρικό ρεύμα μέσω ενός μετασχηματιστή. Οι μπαταρίες είναι η πιο συνηθισμένη μορφή.

]Οι πρώτοι κινητήρες (κωδ.: x469b) ήταν 4,5 volt και αποτελούνται από έναν τροποποιημένο "ηλεκτρικό κινητήρα τρένου" (κωδ.:x469) και μαζί με τους 4 οδηγούς δακτυλίων προστέθηκαν οπές που επέτρεπαν την χρήση αξόνων διαφορετικών μηκών. Ενώ αυτά κυκλοφόρησαν ως κιτ με εξαρτήματα Technic, δεν πωλήθηκαν ως κινητήρες Technic.
[p style="text-align: justify;"]Ο πρώτος αποκλειστικός κινητήρας της σειράς Technic ήταν ένα στρογγυλό τούβλο 4.5 volt (κωδ.: 6216m) που κυκλοφόρησε το 1977 ως μέρος του Expert Builder Power Pack (960-1) και του Supplumentary Set (870-1), μέσω ενός μικρού προεξέχοντος άξονα ο οποίος περιστρεφόταν όταν λάμβανε ρεύμα ο κινητήρας. Ο κινητήρας δεν ήταν είχε γρανάζια, με αποτέλεσμα να έχει υψηλή απόδοση στροφών (RPM) και χαμηλή ροπή. ΠΑράλληλα υπήρχαν κιβώτια ταχυτήτων με ένα τετράγωνο περίβλημα. Ένας κινητήρας 12 volt με τις ίδιες φυσικές διαστάσεις με τον κινητήρα 4.5 volt ήταν επίσης διαθέσιμος στο σετ 880-1. Η έκδοση των 12 volt είναι οπτικά διακριτή από το ότι είναι μαύρο, αντί γκρι.

Ένα από τα πρώτα ηλεκτρικά μοτέρ Lego.


Ο κινητήρας 4.5 volt αντικαταστάθηκε από ένα παρόμοιο αλλά τετράγωνο κινητήρα 9 volt το 1990. Οι πρόσφατοι κινητήρες περιέχουν μια υποδοχή άξονα που επιτρέπει την χρήση αξόνων διαφορετικών μηκών.


Power Functions
Στα τέλη του 2007 κυκλοφόρησε ένα νέο σύστημα με την ονομασία Power Functions, το οποίο συμπεριλήφθηκε στο Lego 8275 "Motorized Bulldozer". Περιλάμβανε ένα σύνολο κινητήρων, δύο δέκτες υπερύθρων, τηλεχειριστήριο και ένα κιβώτιο μπαταριών, που μετέτρεπε το όχημα σε ένα τηλεχειριζόμενο μοντέλο.

Με αυτά τα set είναι δυνατή η κατασκευή ή μετατροπή χειροκίνητης μηχανικής κίνησης σε ηλεκτροκίνητα μέσω μοτέρ, τα οποία ελέγχονται από διακόπτες ή τηλεχειριστηρία υπερήθρων (IR). Τα μελλοντικά σχέδια για αυτό το σετ περιλαμβάνουν περισσότερα είδη που θα προσθέτουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες λειτουργίας / ελέγχου. Η Lego έχει ήδη αρχίσει να σχεδιάζει και να πωλεί μοντέλα Lego Technic (σετ) τα οποία μπορούν εύκολα να μετατραπούν με συστήματα Power Functions. Για παράδειγμα, τα μοντέλα όπως το 8294 Excavator και 8295 Telescopic Handler πωλούνται όπως τα κλασικά μοντέλα Lego Technic με χειροκίνητη μηχανική οδήγηση, αλλά έχουν σχεδιαστεί με ελεύθερο χώρο για τα εξαρτήματα Power Functions με οδηγίες από το εργοστάσιο σχετικά με τον τρόπο μετατροπής σε ηλεκτροκίνητο μοντέλο.


Ακολουθεί αναλυτικός πίνακας με όλες τις εκδόσεις μοτέρ που έχουν κυκλοφορήσει:

[tbody] [/tbody]
Αριθμός setΌνομα Έτος Κυκλοφορίας
870Lego Technical Motor, 4.5 V1977 (discontinued)
960Lego Expert Builder Power Pack1978 (discontinued)
880Lego Technical Motor, 12 V1979 (discontinued)
8881AA Power Functions Battery Box2008
8882Power Functions XL-Motor2008
8883Power Functions M-Motor2008
8884Power Functions IR Receiver2008
8885Power Functions IR Remote Control2008
8886Power Functions Extension Wire2008
8866Train Motor2009
8869Power Functions Control Switch2009
8870Power Functions Light2009
8871Power Functions Extension Wire 20”2009
8293Power Functions Motor Set2009
8878Power Functions Rechargeable Battery Box2009
8887Power Functions Transformer 10 VDC2009
8879Power Functions IR Speed Remote Control2009
61100c01Windup Motor 2 × 4 × 2​[span class="frac nowrap"]13[/span] with Orange Release Button (Power Functions)2009
88000AAA Battery Box2011
88002Lego Power Functions Train Motor2011
88003Power Functions Large Motor2012
88004Power Functions Servo Motor2012


Η σειρά Power Functions περιλαμβάνει επίσης ένα Linear Actuator που δεν πωλείται ξεχωριστά, αλλά χρησιμοποιείται ήδη σε πολλά μοντέλα όπως το Excavator 8294 και το Motorized Excavator.

Πνευματικά (pneumatics)
Το Lego pneumatics είναι μια κατηγορία τούβλων Lego που χρησιμοποιούν την πίεση του αέρα και εξειδικευμένα εξαρτήματα για να εκτελούν διάφορες ενέργειες χρησιμοποιώντας τις αρχές της πνευματικής .

Τα εξαρτήματα pneumatics της LEGO εισήχθησαν για πρώτη φορά στο πλαίσιο της σειράς LEGO Technic το 1984. Από την κυκλοφορία τους, τα πνευματικά είδη LEGO παρουσιάστηκαν σε διάφορα προϊόντα LEGO Technic και LEGO Educational (DACTA).

Generation 1
Η πρώτη γενιά του LEGO Pneumatics κυκλοφόρησε από το 1984 έως το 1988. Χαρακτηρίζονται από πεπιεσμένους κυλίνδρους μιας θύρας και τα πιο σύνθετα υδραυλικά, συμπεριλαμβανομένου ενός μπλοκ διανομής τριών θυρών καθώς και θύρα εξόδου πίεσης και κενού αέρος. Αυτές οι γραμμές πίεσης και κενού αέρος οδηγούσαν σε έναν διακόπτη για να παράσχουν πίεση για επέκταση ή κενό για τράβηγμα  των πνευματικών κυλίνδρων. Αρκετές φορές συγκρινονται λανθασμένα με τους μονής δράσης υδραυλικούς κυλίνδρους που χρειάζονται βαρύτητα γαι να λειτουργήσουν. Η διαφορά είναι ότι αυτές οι μονάδες επανέρχονται με την εφαρμογή του κενού αέρος.

Generation 2
Το 1989, ανανεώθηκε η πνευματική γραμμή LEGO και εισήχθη ένας νέος κύλινδρος και μια αντλία. Οι παλιοί κύλινδροι και οι αντλίες διακόπηκαν. Η κύρια διαφορά είναι ότι ο νέος κύλινδρος είχε τώρα δύο βαλβίδες εισόδου, οι οποίες επέτρεπαν τόσο την ώθηση όσο και το τράβηγμα χωρίς να χρειάζονται σύνθετα κυκλώματα που περιλαμβάνουν το μπλοκ διανομής. Οι κύλινδροι της Generation 2 είχαν επίσης μεταλλικές ράβδους έτσι ώστε να μοιάζουν περισσότερο με τους πραγματικούς υδραυλικούς κυλίνδρους.

Με τα χρόνια, πολλά νέα κομμάτια εισήχθησαν και σε αυτή τη σειρά. Η νέα αντλία ήταν βασισμένη σε ελατήρια και μπορούσε να λειτουργήσει μόνο με το χέρι, η οποία περιορίζει την πνευματική ισχύ στο πόσο γρήγορα θα μπορεί να αντληθεί με το χέρι. Αυτό προφανώς περιόρισε την ισχύ των πνευματικών κυκλωμάτων. Έτσι το 1992, η LEGO εισήγαγε δύο νέα κομμάτια. μια μικρή αντλία και ένα μικρό κύλινδρο. Η μικρή αντλία δεν είχε ένα ελατήριο πάνω σε αυτό και σχεδιάστηκε για να λειτουργεί με έναν κινητήρα, ο οποίος επέτρεπε τη συνεχή λειτουργία πνευματικών δημιουργιών. Από το 2011, η μικρή αντλία εμφανίστηκε μόνο σε ένα σετ - 8868 Air Tech Claw Rig (1992) - και μερικά σετ εξαρτημάτων (τα οποία δεν είναι πλέον διαθέσιμα). Μια νέα έκδοση της μικρής αντλίας κυκλοφόρησε στο Lego set 8110 Unimog U400 (2011). Στα 2L, η διαδρομή αυτή της αντλίας είναι 1/3 μεγαλύτερη από αυτή των 1.5L του παλιού, ενώ το «L» είναι η μονάδα μέτρηση ενός LEGO stud. Αυτό το έκανε πολύ πιο εύκολο στη χρήση σε ανελλιπείς κατασκευές.

Το 1997, η LEGO εισήγαγε το Air Tank, το οποίο λειτουργεί σαν μια μπαταρία, αποθηκεύοντας πεπιεσμένο αέρα έτσι ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν ακόμα πιο ισχυρά πνευματικά κυκλώματα. Αυτό το κομμάτι είναι πολύ δημοφιλές, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι δεν υποστηρίχθηκε αρκετά από τη LEGO, καθώς εμφανίστηκαν μόνο σε 3 μοντέλα και σε πακέτο ανταλλακτικών. Αυτή η δεξαμενή αέρα είναι τώρα διαθέσιμη μόνο στο εκπαιδευτικό κατάστημα LEGO, μαζί με ένα νέο κομμάτι μανόμετρου.</p>

Το 2003, η LEGO διέκοψε τον παλιό κύλινδρο και άλλαξε εξαρτήματα, φτιάχνοντας νέες "ατέλειωτες" εκδόσεις για να ταιριάζει με τη μετάβασή τους προς την απομάκρυνση των studs από τα set Technic.


Πνευματικά Lego (pneumatics)



Linuar Actuator
Ξεκινώντας το 2008, η LEGO κυκλοφόρησε πολλά σετ με μηχανικούς γραμμικούς ενεργοποιητές (linear actuators), οι οποίοι χρησιμοποιούνται για τους ίδιους σκοπούς με τους πνευματικούς κυλίνδρους, αλλά το γεγονός ότι μπορούν εύκολα να επεκταθούν στα ενδιάμεσα σημεία σημαίνει ότι προσεγγίζουν περισσότερο τους υδραυλικούς κυλίνδρους .


Γρανάζια (Gears)
Τα γρανάζια έχουν συμπεριληφθεί στα σύνολα Lego Technic από το 1977 ως ένας τρόπος μεταφοράς της περιστροφικής ισχύος και της αύξησης ή μείωσης της ταχύτητας. Τα γρανάζια έρχονται σε διάφορα μεγέθη ανάλογα τα δόντια τους: 8 δόντια, 16 δόντια, 24 δόντια και 40 οδοντωτά γρανάζια δοντιών. 12 δόντια, 20 δόντια και 36 δόντια διπλά κωνικά γρανάζια και 12 οδοντωτούς και 20 δονημένους απλούς κωνικούς οδοντωτούς τροχούς. Τα διπλά κωνικά γρανάζια κόβονται έτσι ώστε να μπορούν επίσης να εμπλέκονται ως γρανάζια. Υπάρχει επίσης ένα γρανάζι συμπλέκτη 16 δοντιών και ένα γρανάζι τριβής 24 δοντιών που γλιστράει όταν τοποθετείται μια ορισμένη ποσότητα ροπής στρέψης για να εμποδίσει τους κινητήρες να σπάσουν κάποια μέρη ή να καούν.

Εκτός από τα στάνταρ γρανάζια, μερικά κιτ περιλαμβάνουν ένα ράφι, ένα συμπλέκτη και ακόμα και τα γρανάζια με σφήνα και τα διαφορικά γρανάζια. Το αρχικό διαφορικό είχε ένα 28-οδοντωτό κωνικό γρανάζι, σχεδιασμένο ώστε να εμπλέκεται με τους 14 οδοντωτούς τροχούς (που αντικαθίστανται από τα 12 οδοντωτά γρανάζια) ώστε να επιτυγχάνεται μείωση 2:1. Μπορούν επίσης να συνδεθούν με τα νεότερα διπλά κωνικά γρανάζια. Αντικαταστάθηκε από ένα νεώτερο σχέδιο που περιλαμβάνει 16 δόντια και 24 οδοντωτά γρανάζια στις αντίθετες πλευρές του περιβλήματος. Το περίβλημα συγκρατεί τρία λοξευμένα γρανάζια με 12 δόντια.

Από το 2008, κυκλοφορεί μια ανανεωμένη έκδοση του αρχικού διαφορικού η οποία έχει βελτιστοποιηθεί για κατασκευές χωρίς studs.

Οι αλυσίδες εισήχθησαν επίσης ως πρόσθετος τρόπος σύνδεσης των γραναζιών. Η ένταση (που προκύπτει από τον σωστό αριθμό κομματιών αλυσίδας που χρησιμοποιούνται), μαζί με τον συνδυασμό των χρησιμοποιούμενων μεγεθών οδοντωτών τροχών, είναι κρίσιμη για την αξιόπιστη λειτουργία. Τα 8 οδοντωτά γρανάζια δεν συνιστώνται για το σκοπό αυτό.

Γρανάζια Technic.


Technic Action Figures
Οι φιγούρες Technic είναι φιγούρες που εμφανίστηκαν στα set Technic. Εισήχθησαν για πρώτη φορά το 1986 στη γραμμή Arctic Action και δημιουργήθηκαν μέχρι το 2001. Είναι πολύ μεγαλύτερα και έχουν περισσότερες αρθρώσεις από τα κανονικά minifigure, συμπεριλαμβανομένων των εύκαμπτων αγκώνων και των γόνατων. Κάθε φιγούρα έρχεται ήδη συναρμολογημένη και δεν προορίζεται να διαλυθεί, αλλά τα μέρη της μπορούν να βγουν τραβώντας πάρα πολύ δυνατά. Μπορούν να συνδεθούν με τα τυποποιημένα τούβλα του Lego System και με τα εξαρτήματα Technic, ενώ στα χέρια τους χωράνε πύροι (pins) Technic. Δημιουργήθηκαν 27 διαφορετικά είδη φιγούρων Technic, τα οποία συνήθως είχαν τα ίδια στοιχεία αλλά με διαφορετικά εξαρτήματα και αυτοκόλλητα.


Διάφορες φιγούρες Technic

Πηγή: Wikipedia
Last edit: 17/02/2019 23:27 by admin.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
18/02/2019 21:26 #10 από PantelisM
θυμάμαι τότε που τα έβλεπα στις βιτρίνες έλεγα πωπωπω πόσο δύσκολα είναι αυτα εδώ τα παιχνίδια!!!

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Περισσότερα
20/09/2019 09:25 - 01/10/2019 15:32 #1040 από Justin.Lamborghini
I found this a very useful article about Technic lego, I hope you have more [LINK REMOVED] articles
Last edit: 01/10/2019 15:32 by admin.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

  • admin
  • Συντάκτης θέματος
  • Επισκέπτης
  • Επισκέπτης
01/10/2019 15:32 #1059 από admin
Απαντήθηκε από admin στο θέμα Lego Technic: τουβλάκια για... μεγάλα παιδιά;
@Justin.Lamborghini please do not post links to shops with counterfeit or copies of LEGO products as it is not allowed according to the forum's rules.

The above link was removed. Any more invalid link posting will result in a ban.
Many thanks for your understanding.

Παρακαλούμε Σύνδεση ή Δημιουργία λογαριασμού για να συμμετάσχετε στη συζήτηση.

Χρόνος δημιουργίας σελίδας: 0.235 δευτερόλεπτα