[Moc] Γαυγάμηλα 331 ΠΧ

More
11 Oct 2019 23:12 - 12 Oct 2019 19:55 #1095 by Mpyromaxos
[img


Καλησπέρα παίδες αυτή είναι η καινούργια δημιουργία μου που έφτιαξα λόγω των ημερών, αλλά και για να τιμήσω τον Μέγα Αλέξανδρο, έναν από τους μεγαλύτερους Έλληνες στην ιστορία μας.

[img


Δημιούργησα μια αναπαράσταση της Μακεδονικής Φάλαγγας, που ήταν ο κύριος πυλώνας στις μάχες του στρατού του Μ. Αλέξανδρου, εδώ μπορείτε να δείτη τη πορεία του προς τη μάχη των Γαυγαμήλων.

[img


Η Μακεδονική Φάλαγγα αποτελούσε τον χαρακτηριστικό τρόπο παράταξης μάχης, αρχικά των Μακεδόνων και στη συνέχεια όλων των κρατών των Διαδόχων και Επιγόνων, επί δύο αιώνες (μέσα 4ου - μέσα 2ου αιώνα π.Χ.)
Κύρια αποστολή της Μακεδονικής Φάλαγγας στο πεδίο της μάχης, ήταν να καθηλώσει τα αντίπαλα στρατεύματα, να τα αγκιστρώσει, παίζοντας έτσι αμυντικό ρόλο, ή να τα πιέσει δημιουργώντας μια τακτική βάση ανάπτυξης επιχειρησιακών κινήσεων για το υπόλοιπο στράτευμα.
Ο κύριος οπλισμός της ήταν μια ασπίδα και η πασίγνωστη πλέον Σάρισα.
Η Σάρισα ήταν μακρύ δόρυ από ξύλο κρανιάς, με μήκος 5,5 μ.(έφτανε έως 6,5) και βάρος ως 8 κιλά.
Οι πρώτες 5 σειρές της φάλαγγας κρατούσαν ελαφρά σηκωμένες τις σάρισες, με σκοπό να πλήξουν τους αντιπάλους ή τα άλογά τους κατά πρόσωπο.
Οι επόμενες 11 σειρές είχαν υψωμένα τα δόρατα, σχηματίζοντας έτσι ένα δάσος από σάρισες.

[img


Επειδή η σάρισα ήταν τόσο μακριά, οι πεζέταιροι είχαν πλεονέκτημα σε σχέση με τους κανονικούς οπλίτες και τους Πέρσες διότι μπορούσαν να κρατήσουν τους εχθρούς σε μεγάλη απόσταση και να τους πλήττουν χωρίς να κινδυνεύουν από τα κοντύτερα δόρατα των εχθρών.

[img


Εδώ μπορείτε να δείτε την κλασική παράταξη του στρατεύματος, η φάλαγγα στο κέντρο, τοξότες και πελταστές από πίσω, και ιππικό αριστερά και δεξιά

[img


Ιστορία:

H μάχη των Γαυγαμήλων ήταν η μεγαλύτερη και πιο αποφασιστική μάχη του Αλέξανδρου Γ΄ Μακεδόνα κατά του Δαρείου Γ΄ Κοδομανού το 331 , χάρη στην οποία ο Αλέξανδρος έκαμψε την τελευταία αντίσταση του μεγάλου βασιλέα στην πορεία του για την κατάληψη της αυτοκρατορίας των Αχαιμενιδών. Κατέχοντας ο Αλέξανδρος τα παράλια της Αν. Μεσογείου και έχοντας εξουδετερώσει (έτσι) τον περσικό στόλο, ήταν έτοιμος να περάσει στη Μεσοποταμία.

Περισσότερες πληροφορίες για τα Γαυγάμηλα και τη Μακεδονική φάλαγγα μπορείτε να βρείτε στα ακόλουθα link.
Μάχη των Γαυγαμήλων
Μακεδονική φάλαγγα

Όπως πάντα τα σχόλια θα εκτιμηθούν! :cheer:

Give me beer or give me death..
Last edit: 12 Oct 2019 19:55 by Mpyromaxos.
The following user(s) said Thank You: BoBKiD, PantelisM, Giggs

Please Log in or Create an account to join the conversation.

Time to create page: 0.208 seconds
Powered by Kunena Forum